Antagning hockeygymnasier

Antagning hockeygymnasier: från och med höstterminen 2011 måste de skolor som skall ge utbildning i ämnet specialidrott ha formellt tillstånd från Skolverket/Skolinspektionen. Tillstånd kan beviljas efter att Specialidrottsförbundet (Svenska Ishockeyförbundet) tillstyrkt certifiering.

Utbildningen benämns Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) och omfattar 400 poäng av totalt 2500 poäng i en gymnasieexamen. På vissa orter kan det bli aktuellt att läsa utökad studiekurs utöver 2500 poäng för att öka utrymmet för specialidrott på schemat. De gymnasier som certifieras av Svenska Ishockeyförbundet och får skolverkets tillstånd att bedriva NIUutbildning benämns elitishockeygymnasier. I dagsläget är 33 gymnasier certifierade som elitishockeygymnasier och har fått Skolverkets tillstånd att bedriva NIU-utbildning.

Att ett elitishockeygymnasium är certifierat innebär att Svenska Ishockeyförbundet står som garant för den sportsliga kvalitén. Dessutom följer SIF upp att skolan och föreningen uppfyller kraven på skolmässiga och sportsliga förhållanden så att goda möjligheter ges att kombinera gymnasiestudier och ishockeyutövande.

NIU eller LIU
NIU – Nationellt godkänd idrottsutbildning, för dig som vill kombinera din utbildning med idrott, idrotten sker i samarbete mellan gymnasieskolan och ett specialidrottsförbund. LIU – Lokal idrottsutbildning, för dig som vill läsa extra idrott som individuellt val.
Ansökan och idrottslig antagning
Målgrupp för elitishockeygymnasierna är sista års A-pojkar/ flickor (U 16), d.v.s. elever som står i begrepp att sluta grundskolan och börja studera på gymnasienivå. Ansökan till elitishockeygymnasierna skall i år vara Svenska Ishockeyförbundet tillhanda senast den 1 december och sker genom att klicka på ansökningsknappen nedan. Bedömning och ranking av sökande elever genomförs av respektive arrangerade gymnasium, samverkande förening och den instruktör som ansvarar för träningen. Eleverna kan söka maximalt 4 olika alternativ utan inbördes rangordning och efter den 1/12 kan inte valen ändras.
Frågor och svar
Om Du har frågor beträffande den idrottsliga antagningen, ring direkt till aktuell förening.

Källa: Svenska Ishockeyförbundet