Back
Skillnader mellan NIU eller LIU hockeygymnasium

Skillnader mellan NIU LIP eller LIU hockeygymnasium

Väljer du NIU, LIP eller LIU?

I olika städer kan du kombinera dina gymnasiestudier med din idrottssatsning. Du söker till ett vanligt gymnasieprogram som alla andra elever. Dessutom gör du en ansökan till idrottsutbildningen separat, enligt datum och i tid, olika för varje idrott. Ansökan till din idrott sker oftast under hösten. Det är viktigt att du har koll på dina ansökningstider! Du kan inte gå en idrottsutbildning utan att du först har blivit antagen till ett gymnasieprogram. Din behörighet och dina betyg är grunden för att antas till gymnasieskolan.

NIU

Nationellt idrottsutbildning

LIP / LIU

Lokalt idrottsutbildning

Läs mer..

Annons

True Hockey Sverige Logo
DESKTOP_Badge_1
400x200 Money Back

Prova 1 dag gratis?

Eller obegränsat under en viss period

och få mer information om:

2 Månader

För 90 kronor
kr 45
00
Månad
 •  

5 Månader

För 125 kronor
kr 25
00
Månad
 •  
Populär

Nationella & Lokala Idrottsutbildning

 • Nivå 1 – NIU Hockeygymnasium (Elit)/ Nationell Ishockey:

  Nationellt godkänd Idrottsutbildning vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare från Hockeyallsvenskan och SLH.
 • Nivå 2A – LIP Hockeygymnasium (Ny sedan 2017)/ Regional Ishockey:

  Lokal idrottsprofil vänder sig till elever inom skolhuvudmannens och samverkande ishockeyföreningars naturliga rekryteringsområde. Idrottsutbildning vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå regional nivå som senioridrottare från hockeyettan och uppåt.
 • Nivå 2B – LIU Hockeygymnasium/ Regional Ishockey:

  Lokal Idrottsutbildning vänder sig till elever som bor inom kommunens och samverkande föreningars naturliga rekryteringsområde. Idrottsutbildning vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå regional nivå som senioridrottare från hockeyettan och uppåt.

vilka program kan du läsa som niu?

Om du antas till din idrott som NIU-elev så finns det flera olika nationella gymnasieprogram som är möjliga att kombinera med dina idrottsstudier. Det är viktigt att du känner till att din NIU-idrott blir din fördjupning/profil på ditt valda program och att du har valt din idrott på schemat där andra elever kan välja Individuella kurser. Genom att läsa en idrottsutbildning på gymnasiet satsar du din skoltid på din idrott och får betyg för din prestation. Totalt satsar du 400 poäng av din kursplan på din idrott.

vilka program kan du läsa som liu?

Om du antas till din idrott som LIU-elev så finns de flera olika nationella gymnasieprogram och några introduktionsprogram som är möjliga att kombinera med dina idrottsstudier. Det är viktigt att du känner till att din LIU-idrott kommer att finnas på schemat där andra elever kan välja Individuella kurser. Genom att läsa en idrottsutbildning på gymnasiet satsar du din skoltid på din idrott och får betyg för din prestation. Totalt satsar du 200 poäng av din kursplan.

Nationella Idrottsutbildning

 • Steg 1 – Ansök idrottsutbildning NIU
  Sök din idrott via svenska hockeyförbundet. Information om ansökan och datum finns på vår hemsida. Gå in här för att göra din ansökan. Det sista ansökningsdatum är den 1 december.
 • Steg 2 – Ansök gymnasieprogram
  Du söker, precis som övriga elever i grundskolan, till ett eller flera gymnasieprogram. All information finns hos din studie- och yrkesvägledare.
 • Steg 3 – Uttagning i idrotten
  Lärarna för varje idrott samlar underlag och tar beslut om vilka som ska antas till idrottsutbildningen. Skulle du inte bli antagen till NIU får du inte per automatik en LIU plats, utan måste aktivt söka information och göra ansökan till LIU.
 • Steg 4 – Slutlig antagning
  Din slutliga antagning sker genom Gymnasieantagningen och med dina slutbetyg från grundskolan. När du är antagen till ett gymnasieprogram plus att idrottsuttagningen varit positiv, då har du en plats på NIU.

Lokala Idrottsutbildning

 • Steg 1 – Ansökan till LIU
  För alla idrotter, fyll i ansökningsformuläret till LIU senast 1 februari 2023 direkt på gymnasievalet .
 • Steg 2 – Ansök gymnasieprogram
  Du söker, precis som alla övriga elever i grundskolan, till ett eller flera gymnasieprogram. All information finns hos din studie- och yrkesvägledare.
 • Steg 3 – Slutlig antagning
  Din slutliga antagning sker genom Gymnasieantagningen och med dina slutbetyg från grundskolan. När du är antagen på ett gymnasieprogram plus att idrottsuttagningen varit positiv, har du en plats i LIU-idrotten. Besked om antagning till LIU-idrotten meddelas via mail i augusti.
 • OBS! Varje LIU-idrott har ett begränsat antal platser.
  Söker fler elever en LIU-idrott än antalet platser, tillämpas urval enligt betyg. Detta görs efter skolstart (i augusti) för det är först då när man vet hur många elever som tackat ja och påbörjat sin utbildning. Det gör att en elev som blir antagen till sitt gymnasieprogram kanske inte blir antagen till sin LIU-idrott.

söker du från annan kommun?

Viktigt för dig som söker till LIU från andra kommuner! Lokal idrottsutbildning vänder sig i första hand till sökande från hemkommunen. Sökanden utanför kommunens samverkansområde erbjuds i regel plats i andra hand, efter att alla förstahandssökanden tilldelats platser.

Dela artikeln med andra

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.
Hjälpte den här informationen dig?

LOGGA IN

Fyll i formuläret nedan så återkommer vi till dig inom de närmaste 48 timmar för att slutföra din registrering.