Att bli Ishockeydomare och Intresseanmälan

Att bli Ishockeydomare och Intresseanmälan

Om att bli Hockeydomare

Är du intresserad av att börja döma ishockey? Är du en före detta spelare som inte vill tappa kontakten med sporten, eller bara intresserad av att tjäna lite extra pengar? Då har du kommit rätt! Läs mer om domaryrket och skicka in din intresseanmälan.

FAQ om ishockeydomare

Q: Hur gammal måste jag vara för att bli hockeydomare?
A: Det finns ingen minimiålder. Vi rekommenderar dock att du är åtminstone 12 år gammal för att döma helplanshockey. Om du är yngre än 12 år rekommenderar vi att du inleder med att döma halvplanshockey.

Q: Hur gör jag för att bli ishockeydomare?
A: De lättaste sätten är att skicka in en ansökan via hockeydomare.se – eller kontakta din lokala ishockeyklubb och be om att få gå en domarkurs.

Q: Kostar det något att bli ishockeydomare?
A: Detta varierar mellan distrikten. I många delar av Sverige betalar klubbarna domarkursen.

Q: När får jag börja döma ishockey?
A: Du får börja döma ishockey direkt efter avslutad domarkurs.

Q: Hur får jag matcher att döma?
A: Som ungdomsdomare tillhör du din lokala förening, där din DAIF (DomarAnsvarig I Förening) tillsätter dig på matcher. Det är även till DAIF du vänder dig för hjälp, stöd och frågor om ditt domarskap.

Q: Hur högt upp i åldrarna får jag döma som ungdomsdomare?
A: Som ungdomsdomare får du döma upp till U16. 

Q: Vad behöver jag ha för utrustning för att börja döma ishockey?
A: För en ungdomsdomare räcker det med en godkänd domartröja, svart hjälm med visir, svarta byxor och en visselpipa.

Q: Jag är fortfarande aktiv spelare, kan jag döma samtidigt som jag spelar?
A: Det är absolut inga problem att döma samtidigt som jag spelar. Det är dock viktigt att du inte dömer lag i samma serie som du spelar i. Fråga domaransvarige i föreningen om du är osäker.

Q: Jag genomförde en föreningsdomarutbildning för två år sedan, måste jag genomföra en till för att få döma kommande säsong?
A: Som domare måste du genomgå en utbildning inför varje säsong, oavsett vilken nivå du har dömt på eller hur många år du dömt tidigare.

Att vara ishockeydomare

Att vara ishockeydomare är ett svårt jobb. Detta har man hört av många människor, såväl från spelare som publik. Vi är de första att hålla med om detta. Vi i funktionärsgruppen och Du som är domare eller linjeman vet att det är ett svårt jobb. Ingen som inte varit inne i en ishockeyarena med två laddade lag och en intresserad, kunnig och förväntansfull publik har upplevt den pirrande känslan som varje domare och linjeman någon gång känt strax före första nedsläpp.

Det kan vara en seriematch mellan pojklag med starka supporters i form av föräldrar på en utomhusbana med minus 10-15 grader en tidig söndagsmorgon eller en VM-final mellan de ”stora” sänd över världens TV-stationer med en mångmiljonpublik.

Domaren är den person som har de viktigaste uppgifterna under de rafflande effektiva 30 eller 60 minuterna. Viktigast så till vida att varje litet misstag – som alltid kommer att göras – märks så väl och kan vara så ödesdigert, medan en spelare som missar öppet mål får publikens medlidande. 

Domarjobbet är speciellt svårt i ishockey och anses inom alla sporter som bland det svåraste och detta med all rätt. Detta innebär att Du som ishockeydomare har allas blickar riktade mot Dig. 

Svensk ishockey har genom åren bidragit med aktade namn som vunnit stort förtroende som domare i internationella sammanhang. Vi inom Funktionärsgruppen tror och vet att vi även i fortsättningen får glädjen att föreslå och sända nya duktiga och kunniga domare till stora och viktiga uppgifter utomlands. 

Därför vill vi att Du som domare satsar helhjärtat på uppgiften för att höja standarden och om Du gör detta lovar vi att satsa med den bästa tänkbara utbildningen.

Källa: Swehockey.se